Den komplette guiden til valg av motorsag

Den komplette guiden til valg av motorsag

Du lengter etter følelsen av frisk skogsluft, lyden av knitrende trestammer og lukt av nyskåret trevirke. Du trenger en god motorsag - men hvordan velger du riktig? I denne guiden vil vi gi deg svarene du trenger for å gjøre et godt valg. Vi vil guide deg gjennom bruken av motorsag, pris, merke, og til og med hvordan du kan felle trær på en sikker måte.


Hvordan velge riktig motorsag?

Motorsagen er et utrolig kraftig verktøy, men det er viktig å velge en som passer til dine behov. Det første du må tenke på er hva du skal bruke motorsagen til. Skal du felle store trær, eller er du ute etter å beskjære mindre greiner og busker?

For den gjennomsnittlige huseieren, vil en god, solid motorsag ligge mellom kr 2000 til kr 9500, noe som gir deg et bredt spekter av alternativer. Husqvarna, et anerkjent merke kjent for sine sterke og effektive motorsager, tilbyr flere modeller innen dette prisspekteret. En av deres mest solide modeller er Husqvarna 543 XP. Med en vekt på bare 4,5 kg, er denne sagkjeden perfekt for lettere oppgaver som beskjæring.

Hvis du derimot er på utkikk etter et mer budsjettvennlig alternativ, bør du se på Echo 2511. Denne sagkjeden veier bare 2,6 kg, noe som gjør den lett å håndtere. Pluss, Echo 2511 er utstyrt med en 'Easy start' mekanisme for uanstrengt og enkel oppstart. Echo 2511 er tilgjengelig for kjøp her.


Hvordan bruke motorsag?

Sikkerhet først! Det er viktig å alltid sikre at du er vel utstyrt med vernesko, hjelm og vernestøy før du setter i gang med motorsagen. Uansett hvilken type motorsag du velger, husk å alltid starte sagingen med sagen på full gass.

Hold aldri en motorsag med én hånd under oppstart eller bruk, og sørg alltid for å ha begge føttene godt plantet på bakken for å opprettholde god balanse og kontroll. Hold alltid sagen litt til siden for kroppen for å unngå at du skader deg selv hvis dette skulle oppstå en tilbakeslag.


Hvordan felle trær med motorsag?

Først og fremst, pass på at det ikke er noe i veien for treet når det faller. Dette inkluderer bygninger, strømlinjer og andre trær. Planlegg fellekuttet grundig; du ønsker å kontrollere i hvilken retning treet faller.

Start med et horisontalt kutt på den siden av treet som du vil felle. Deretter skal du kutte i en vinkel på omtrent 60 grader for å møte det første kuttet. En kileformet bit av treet skal falle ut - dette er fuglekjeften.

Deretter gjør du et kutt på motsatt side av fuglekjeften, noen centimeter over bunnen av det. Når dette kuttet møter fuglekjeften, vil treet begynne å felle i den retningen du har planlagt.

Motorsager gir deg friheten til å gjøre skogarbeid på egen hånd, det handler bare om å velge riktig verktøy for jobben, og å vite hvordan man bruker det på en sikker måte. Med denne guiden, håper vi at vi har hjulpet deg på veien til å bli en ekte motorsag-entusiast. Lykke til!