Velge kjede til motorsaga

Når man skal velge skjæreutstyr til saga må man først skille mellom vanlig kjede og rippingkjede.

Hvis man skal bytte både sverd og kjede må drivhjulet på saga, kjedet og sverdet(om det har trinse) stemme  3/8 , 325 osv.

Har man sverd og sag og bare skal ha kjede må man i tillegg finne ut hvor bredt sporet i sverdet er.

0,43  = 1,1 mm

0,50 = 1,3 mm

0,58 = 1,5 mm

0,63 = 1,6 mm   I nettbutikken finnes en rekke alternativer og de fleste stedene kan  man velge antall drivlenker. Klikk her

Vi tester og prøver alle kjedetyper vi kommer over. Sånn generelt kan vi si at vi bruker Stihl kjeder i de små 3/8 (0,370) 1,1 og 1,3 mm på klatresager og minisagbruk. Ingen slår disse kjedene etter vår mening. Når det gjelder 0,325 og store 3/8 (0,375) bruker vi Oregon, og for det meste LPX kjeder.

Carving (Utskjæring) når man skal bruke saga til å sage ut nøyaktige mål eller detaljer er det avgjørende å ha ei sag som ikke gir kast når tuppen benyttes. De to faktorene som betyr mest for å unngå kast er sverdtuppdiameter og rytterunderstillingen.  For å få liten nok diameter på tuppen må man droppe trinse. Det sager litt saktere pga. friksjonen, men tuppen på gode sverd er herdet veldig hard og har lang levetid. Kjedetypen spiller også inn, men for lave ryttere gir mer kast. ( For høye gir liten sage effekt )