Kjedetyper

Kjedetyper. Her er det to hovedbruskområder.

  • Vanlig .Ved vanlig felling, kapping og kvisting sager man på tvers av fibrene og da er det vanlige kjeder med 25-30 graders filevinkel som gjelder.
  • Ripping * Ved saging langs etter stokken brukes rippingkjeder. De har en mer tverr topplate fordi man ikke trenger fiberkuttedelen av kjedet (den loddrette delen som stikker over rytteren )  Kun topplata er i funksjon og den kapper best når den er mer tverrfilt.  Rippingkjeder finnes nå for det meste i lille og store 3/8 og i 404.
  • Chieselkjeder. Når det står at det er fullchiesel kjeder er det som regel kjeder som er filt vanlig, men har rette hjørner slik at det kan Chieselfiles.  Hvis det står Chiesel grind(chieselslipt) betyr det at de er chieselfilt. Det finnes slipemaskiner som  sliper chieselfiling
  • I nettbutikken ligger det er rekke kjedetyper , rims osv.  Klikk her for å komme dit
  • Skipkjeder. Uvanlig i Europa, men på litt lengre kjeder 20 tom + er det en fordel med skip kjeder. Semi skip har en ekstra drivlenke mellom hver tann, mens full skip har to. Høres ut som de skal sage saktere, men siden bare hver 3-4 tann sager på et vanlig kjede (trykk på saga så alle tenna tar tak så skjønner du hva jeg mener-den orker ikke) Kjedet blir raskere å file.